למה בית הספר נועד לכולם, אבל לא באמת מתאים לאף אחד?

אני לא יודע מתי בפעם האחרונה יצא לכם להיכנס לכיתה בבית הספר היסודי, אבל בתור מורה יצא לי לעשות זאת על בסיס יומי. אחד הדברים הבולטים שראיתי בעת הכניסה לכיתה הוא השוני האדיר בין התלמידים, מכל בחינה אפשרית – מראה פיזי, יכולות, הרקע שממנו מגיעים ועוד. הגיוון האנושי עומד בניגוד מובהק אל מול האחידות של המרחב הכיתתי. בכיסאות הפלסטיק הקטנים, הילדים הגבוהים במיוחד – שחוו לאחרונה את התפרצות הגדילה של גיל ההתבגרות – מצטופפים בכיסאותיהם, עם ברכיים מכופפות מציצות מעל לגובה השולחן, בעוד שחבריהם הנמוכים יותר עוד מנדנדים רגליהם באוויר מעל הרצפה. הכיסאות מסמלים מערכת חינוך הדוגלת במודל של מידה אחת מתאימה לכולם, ויוצרים פרדוקס – בעוד שבתי ספר מיועדים לשרת כל ילד, הם לעיתים קרובות אינם מצליחים לענות על הצרכים של אף אחד.

השוויון הפורמלי אל מול השוויון המהותי

התמונה הצינית הזו היא דוגמה טובה לניסיון של בית הספר לספק לתלמידים "שוויון פורמלי". כלומר, לתת לכל התלמידים את אותם משאבים, הזדמנויות ותכנית לימודים. גישה זו שואפת ליצור הוגנות, אך לעיתים קרובות מפספסת את המטרה, ונכשלת להכיר בצרכים, ברקע וביכולות הייחודיות של כל ילד.  במקום לעזור לכל תלמיד להצליח בדרכו, בית הספר מתעלם לחלוטין מהחוזקות והאתגרים של כל ילד, וזורק על כולם את אותה תלבושת אחידה, אותה תכנית לימודים ואותם המבחנים.

מנגד, "שוויון מהותי" מציע חלופה מרשימה – אחת המספקת תמיכה ומשאבים ספציפיים הנדרשים להצלחת כל תלמיד. גישה זו יכולה להתבטא באמצעות הוראה מותאמת אישית, שיטות לימוד גמישות, או מתן אפשרות לתלמידים להציג את כישוריהם מחוץ לגבולות ההערכות המסורתיות. שוויון מהותי מכיר בכך שכל תלמיד מתחיל מנקודה שונה, ודורש ערכת כלים מגוונת כדי להשיג רמות הצלחה דומות.

"כאבי הגדילה" של מערכת החינוך 

מכשול משמעותי ליישום הגישה המורכבת הזו טמון במערכת החינוך הנוכחית, הרוויה בעקרונות מיושנים שנוצרו במהלך המהפכה התעשייתית. באותו זמן, העדיפות הייתה ברורה: ליצור כוח עבודה גדול ואחיד. בעידן שבו רוב האנשים עבדו במפעלי תעשייה או בסביבות משרדיות, היה הגיוני ללמד את כולם את אותן המיומנויות.  אולם במציאות הנוכחית, שמקדשת אינדיבידואליזם בעידן טכנולוגי, מקומות עבודה מחפשים עובדים בעלי ייחודיות, יצירתיות וחשיבה ביקורתית.

בתי הספר טרם מצאו דרך להתאים עצמם לשינויים אלו, ועדיין דבקים במבחני ידע ותכניות לימוד נוקשות, על פני התמקדות בפיתוח הכישרונות הייחודיים של כל תלמיד. חוסר ההתאמה הזה בין בית הספר לדרישות העולם האמיתי מוביל לתלמידים חסרי עניין ומוטיבציה, שיצר הסקרנות הטבעי שלהם מדוכא, ומרגישים לחץ לעמוד בסטנדרטים שכבר מזמן לא רלוונטיים. 

הנסיונות המצומצמים של מערכת החינוך להתייחס לשונות בין תלמידים באמצעות "למידה דיפרנציאלית" או תכניות לימודים מותאמות, קורסות אל מול אוזלת היד של המערכת. כיצד יכול מורה אחד להתאים את ההוראה לצרכיהם של שלושים וחמישה תלמידים בכיתה, תוך כדי התמודדות עם בעיות משמעת רבות, מרחבים מיושנים וטכנולוגיות מקרטעות? איך מצופה ממנו בכלל להבין את צרכיהם של כל תלמידיו, כאשר הוא מלמד בשבע כיתות שונות מדי שבוע? 

קריאה לשינוי 

 כדי להישאר רלוונטיים במאה ה-21, על בתי הספר לשנות לגמרי את הגישה לחינוך – למחוק מהיסוד את "סטנדרטיזציה" של התלמידים, השואפת לייצר בוגרים אחידים ביכולותיהם והתנהלותם, ולבנות מודל חדש. יש ליצור מסגרת חינוכית חדשה, כזו המאפשרת איזון בין אינטגרציה חברתית לפיתוח אישית, בסביבה חינוכית שרואה את שניהם כמטרות השוות בערכן. 

ניתן לעשות זאת באמצעות שילוב תכנית ליבה שמלמדת תקשורת, חשיבה ביקורתית ואחריות אזרחית בצמוד לדרכי למידה גמישות שמעודדות את התלמידים לחקור את כשרונותיהם הייחודיים. אם בית הספר ייתן לתלמידיו את הכלים להיות אזרחים פעילים התורמים את חלקם לחברה, ובמקביל יאפשר להם מרחב לטיפוח האינדיבידואליות שלהם, ייתכן שיוכל להישאר רלוונטי ויעיל במשימתו להכין אותם לעתיד.

לסיכום, עיצוב מחדש של המסגרת החינוכית כדי לאמץ הן את הייחודיות והן את האחדות החברתית הוא לא רק שאיפה אידיאולוגית; הוא אבולוציה הכרחית עבור בתי הספר המודרניים. על ידי כך, אנו יכולים לטפח סביבה שבה כל תלמיד מרגיש מוערך ומוסמך, ולהפוך  את המוסדות החינוכיים ממקומות המיועדים "לכולם", לחללים המותאמים באמת לכל אחד ואחת.

Scroll to Top